TAKAISIN

Maaretta Tukiainen

Hyvän mielen luoja

Valmentamon valmentaja-koulutuksen suorittanut kirjailija, muutosvalmentaja ja mentori Maaretta Tukiaisen missio on tehdä itsensä tarpeettomaksi. Tämä toteutuu, kun valmentamisen taidoista on tullut jokamiehentaito, jota kaikki ihmiset osaavat hyödyntää. Pyrkimys on yhteiskunnalliseen vaikutukseen.

− Haluan popularisoida positiivisen psykologian tutkimuksen tuottamaa tietoa ja demokratisoida valmennuksen työkaluja, jotta kuka tahansa voi käyttää niitä oman mielensä hyvinvoinnin edistämiseen, elinvoimaisuuden lisäämiseen ja unelmia kohti kulkemiseen.

− Minulle oppimisessa on tärkeää luoda oma näkemys. Osaan mielestäni asian vasta sitten, kun olen luonut sen pohjalta jotain uutta.

Maaretta onkin julkaissut useita valmennuksellisia kirjoja, muun muassasuositun Hyvän mielen taidot ja tehtäväkirjan Hyvän mielen vuosi sekä niihin liittyvät kortit. Ensimmäisen puolen vuoden aikana Hyvän mielen vuosi –kirjaa myytiin yli 20 000 kpl ja sen ovat ottaneet käyttöön niin psykologit, opettajat ja ohjaajat kuin terveydenhuollon ammattilaiset.
Maaretan tuoreimmat teokset ovat tänä vuonna julkaistut Luova tauko – löydä oma tapasi elää, kirja luovasta elämäntavasta sekä Pohjolan voimaeläimet-kirja ja kirjaan liittyvät kortit.

Valmentajan identiteetti

Maaretalle valmentaja-koulutus johti voimakkaaseen näkökulman muutokseen. Media-alalla esimiehenä toimineelle johtajalle lähtökohtana oli ajatus, että ihmisiä ohjataan toimimaan jonkin vision tai strategian mukaan. Valmennus taas lähtee siitä, että ihminen itse on itsensä paras asiantuntija. Tavoitteet löytyvät itsestä rinnalla kulkevan valmentajan kysymysten ja valmennuksen työkalujen avulla.

− Valmennuksen perustaitojen lisäksi koulutuksen runsas valmennusharjoittelu antaa ymmärrystä siitä, mikä on oma tapa olla valmentaja. Minulle koulutus oli ensimmäinen askel muutosvalmentajan polulla ja prosessi jatkuu yhä.

− Muutospaineessa olevia organisaatioita valmennettaessa on tärkeää, että prosessi on osallistava ja muutos luodaan yhdessä. Yksilöiden mentoroinnissa on erityisen tärkeää, että mentori on inspiroiva juuri kyseiselle asiakkaalle.

AUTTAMISEN POTENTIAALI

Maaretan mukaan valmentaja-koulutuksen ilmapiiri on lempeä ja salliva sekä tapa toteuttaa avartava. Ryhmä ja sen antama vertaistuki on tärkeää, kuten myös kouluttajan taito kohdata ihmiset inhimillisellä ja koskettavalla tasolla. Läsnäolotaidot ja ihmisten kohtaamisen taidot kehittyvät.

Organisaatiota, yritysjohtajia ja erityisasiantuntijoita valmentanut Maaretta on kiinnostunut auttamaan myös niitä, jotka kärsivät eniten. Toiveena on tukea kuolevia ja heidän omaisiaan sekä auttaa pitkäaikaisvankeja.

− Jokaisella on oma ainutlaatuinen paikkansa maailmassa ja jotain erityistä annettavaa muille ihmisille. Oman potentiaalin löytää vain kulkemalla omaa polkuaan. Tärkeä askel polulla voi olla tämä koulutus, jonka tekniikoilla on tieteellisesti todistetusti mahdollisuus auttaa muita. Ja valmentajana tehdä se tavalla, jolla kukaan muu ei voi sitä tehdä.

Lisää Maaretasta ja hänen palveluistaan voit lukea täältä www.maaretta.com