TAKAISIN

Elina Lehtinen

VALMENNUKSELLISEN VIESTINNÄN AMMATTILAINEN

Viestintäpäällikkönä insinöörisuunnittelualalla toimivassa Etteplanissa työskentelevä Elina Lehtinen arvosti Valmentamon LCF Life Coach® -koulutuksessa erityisesti sitä, että teorian opiskelu oli yhdistetty harjoituksiin oman itsensä kautta.

”Koko koulutuksessa näkyi, että sitä oli tehty pitkään ja se oli rakennettu järkevästi kokemuksen kautta. Siinä oli selkeät jaksot aihepiirittäin ja vierailevat puhujatkin olivat hyviä. En muuttaisi koulutuksessa mitään.”

Elina oli ammatillisten muutosten keskellä aloittaessaan opiskelua ja hänellä ei ollut silloin mitään käsitystä siitä mitä valmentaminen oli.

”Lähdin aika tietämättä mihin olen menossa. Alkukuukaudet menivät omaan itseensä tutkimiseen: kuka olen ja mitä haluan - se oli tosi tarpeellista.” Elina oli työskennellyt vuosia sijoittaja- ja yritysviestinnän alalla, ja perhe oli kasvanut kolmella lapsella. Aikaa ei ollut jäänyt vuosiin omien ajatuksien tai haaveiden havaitsemiseenkaan.

OMAN ITSEN JOHTAMINEN

Valmentamon Life Coach® -koulutus on tuonut Elinan elämään oman itsensä kuuntelun. Hän kertoo kysyvän säännöllisesti itseltään kysymyksiä: Mitä minä tarvitsen ja mikä minua vaivaa. Omien tuntojen purkaminen on häntä itseään hyödyntävä henkilökohtainen oppi, jota Elina käyttää arjessaan. Hän saattaa aamulla miettiä, mitä hän tänään tarvitsisi ja mikä saisi hänet toimimaan hyvin. Joskus päätös voi olla sellainen, ettei hän lähdekään työpaikalle vaan tekee etäpäivän kotona.

”Tai teen ensin pari tuntia töitä kotona ja lähden vasta sitten työpaikalle. Hoidan ensin sellaiset asiat pois, jotka kuormittavat mieltä ja vasta sitten aloitan päivätyön. Joskus se menee toisinpäin - ensin tehdään työt, jotta mieli rauhoittuu. ”

Ne asiat, joihin itsellä on päätösvalta ja ovat itsestä kiinni, tulee tehdä siten, että itse on tyytyväinen lopputulokseen. Tämän asian oppimista, oivaltamista ja käytännössä toteuttamista Elina pitää arvokkaana voimavarana itsellensä.

VALMENNUKSELLINEN OTE VIESTINNÄSSÄ

Päivätyössään Elina kertoo voivansa hyödyntää valmentamisen oppeja. Hän kertoo tekevänsä paljon muutosviestintää. Valmentava ote on hyödyksi, kun organisaaatio tai yksikkö on muutoksessa ja matkalla kohti jotain uutta.

”Valmentamisen polku: mistä lähdetään, mihin me halutaan ja miten sinne mennään pätee viestinnässäkin. Valmennukselliset ajatukset auttavat itseäkin hahmottamaan tilannetta miten pitäisi toimia, mitä pitäisi kysyä tai sanoa ja missä asioissa ihmisiä pitäisi tukea, jotta toiminta muuttuu. Pystyn nykyään havainnoimaan paremmin ihmisten toimintaa. Niin kuin myös sen miten ihmisten toiminta vaikuttaa muihin ihmisiin.”

Valmentamon koulutusjakson aikana Elina kiinnostui valmentamisesta niin paljon, että hän halusi jatkaa opiskelua ja jatkoi työnohjaajakoulutukseen. Hän kokee omaavansa valmentavan otteen myös työnohjaajana. Valmennus-työnohjaus-viestintä muodostavat kiinnostavan yhdistelmän. Päivätyönsä ohessa hän ohjaa sekä yksityisiä että työyhteisöjä.

”Saatan tehdä työyhteisössä myös viestinnän ja vuorovaikutuksen konsultointia, saan kolme osa-aluetta toimimaan mukavasti rinnakkain. Usein kun käyn ohjattavien luona tunnen oloni energiseksi. Työ ei ole ollenkaan kuormittavaa vaikka teen sitä vielä oman päivätyöni lisäksi. Saan siitä itselleni hyvää tasapainoa ja se vie ajatukseni pois päivätyöstäni erilaisiin teemoihin ja tilanteisiin.”

Elina kokee Valmentamon lauseen: ”On helpompi olla se kuka on” toteutuneen. Oman energian ja ajan johtaminen on nykyään helpompaa. Asioiden tekemisen voi lopettaa, jos siltä tuntuu ja ei-sanaa on vaivatonta käyttää. Elinan mielestä omien rajojen asettaminen on nykyään mutkattomampaa.

**

HALUATKO SINÄ RATKAISUKESKEISEKSI VALMENTAJAKSI?

Valmentamon LCF Life Coach®-koulutus on Suomen suosituin life coach-koulutus. Lue lisää TÄÄLTÄ