Sari Väisänen
HYVÄN LOPPUELÄMÄN VALMENTAJA
Kun Sari Väisänen ensimmäisen kerran opiskelijana kohtasi muistisairaan ihmisen, hän oli
hämmentynyt. Ammattilaisten vastaukset hänen tiedusteluihinsa siitä, miten muistisairas ihminen tulisi kohdata, jättivät hänet tyytymättömäksi. Sarin käly ohjasi hänet validaatio-koulutukseen, jonka tarkoituksena on lisätä tunnetason vuorovaikutusta muistisairaan ihmisen ja hänen läheistensä kanssa. Ajatus luoda verkkokurssi muistisairaiden kanssa työskenteleville ohjasi Saria opiskelemaan Digiyliopistoon. Sieltä hän sai kaipaamaansa tukea digitaitoihin ja tutustui Anne Karilahteen, jonka kautta hän kuuli ratkaisukeskeisestä valmennuksesta. Sari päätti tarttua tilaisuuteen ja lähti mukaan Helsingissä toteutettuun LCF Life Coach® -koulutukseen, jota luotsasi kasvatuspsykologi ja terapeutti Katja Vainikainen.
“Valmetajakoulutus auttoi pysähtymään ja oivaltamaan, että on ihanaa olla tässä hetkessä ja se riittää, sillä voin auttaa jotakuta juuri sellaisena kuin olen. Riittämättömyyden tunteet häviävät esittämällä itselle oikeita kysymyksiä: riitänkö itselleni? Opin kysymään itseltäni omasta hyvinvoinnistani. Oivalsin, ettei voi koskaan tulla valmiiksi, eikä voi olla täydellinen tai löytää täydellisiä vastauksia. Jos ajattelee tietävänsä kaiken, kehitys pysähtyy. On mielekkämpää olla uteliaisuuden äärellä kuin ajatella olevansa valmis.”
Koulutuksessa käytetyt harjoitukset olivat Sarille aluksi haastavia ja jopa pelottavia. Ryhmän luova turvallinen ympäristö auttoi häntä rentoutumaan, ja pian hän oppi luottamaan siihen, että voi kokeilla onko jokin juttu oma ja katsoa mihin se vie. Harjoitukset avasivat Sarille paljon uusia näkökulmia ja tuottivat hänelle oivallusten luomia huippukokemuksia.
“En oikeastaan tiedä mitä pelkäsin harjoitusten osalta. Minulle osui onneksi ihana ryhmä, jonka tuki antoi kokemuksen ja vahvistuksen siitä, että olen hyväksytty sellaisena kuin olen. Tuntui vapauttavalta huomata ettei tarvitse olla mitään normia tai muottia johon ihmisen täytyisi mahtua. Se hyväksynnän tunne ja toisen ihmisen ainutkertaisuus oli niin aitoa ja vahvisti tunnetta siitä, että saa olla juuri sellainen kukka kuin on.”
Sari on saanut valmentajana myönteistä palautetta asiakkailtaan ja toivoo voivansa hyödyntää valmentajakoulutusta yksilöasiakastyössä jatkossakin. Valmennuksellinen ote on hänellä läsnä myös sairaanhoitajan työssä, jossa hän antaa tukensa hoitajaopiskelijoille sekä hoitajakollegoilleen omassa työyhteisössään. Työpaikalla hän on pyrkinyt muuttamaan keskustelua ratkaisukeskeisen dialogin avulla, mikä on tuonut uusia oivalluksia myös työkavereiden keskuudessa.
“Kuunteleminen lisää arvostusta, hyvää energiaa ja ilmapiiriä työympäristössä, mikä helpottaa ratkaisujen löytämistä. Positiivinen energia ja hyvä itseluottamus ruokkivat ja rohkaisevat luovuutta. Pidän paljon ratkaisukeskeisessä ajattelussa siitä, miten tilannetta voi tarkastella tavoitteellisesta näkökulmasta. Jos mitään ei tunnu tapahtuvan, voi pysähtyä kartoittamaan tilannetta ja miettimään mikä tässä tuntuu haasteelliselta ja miettiä asioita tavoitteiden kannalta ja tehdä toimintasuunnitelma. Se on yksinkertainen, mutta tehokas toimintatapa. Työn ei tarvitse olla suorittamista, vaan siitä voi myös nauttia.”
Sari koki oman ajattelun muuttamisen helpottuvan koulutuksessa käytettyjen menetelmien ja työkalujen avulla. Jotkut ratkaisukeskeisessä menetelmässä käytetyt metodit olivat hänelle jo ennestään tuttuja, mutta hän löysi tuttuihinkin menettelytapoihin uutta syvyyttä.
“Oli ihanaa uskaltautua lähteä mukaan Valmentamon koulutukseen. Valmentajakoulutus on lisännyt elämääni rauhaa ja luottamusta. Asioita ei tarvitse saada kiireessä valmiiksi, vaan voi luottaa siihen, että asiat etenevät rauhassa. Olen oppinut hyväksymään omaa ainutlaatuisuuttani ja arvostamaan sitä, että minulla on paikka tässä maailmassa ja elämälläni on tarkoitus. Kiinnitän enemmän huomiota siihen, mihin ja miten käytän energiaani.”
Muistisairaiden läheisille suunnattu verkkokurssi on myös edennyt ja on Sarilla työn alla. Läsnäolo sairastavalle ihmiselle ja hänen kuuleminen lisää hänen energiaansa ja antaa arvoa - ja hoitaa samalla kuulijaa.
“Toisen ihmisen käytös kertoo aina tarpeesta. Mitä paremmin tuntee itsensä ja elää elämäänsä, sitä paremmin voin olla läsnä toiselle. Iäkkäillä ihmisillä on koko elämä eletty, viimeisessä elämänvaiheessaan tehtävänään ratkaista keskeneräisiä asioita voidakseen kuolla rauhassa. Tehtäväni on kulkea rinnalla ja auttaa ihmistä löytämään rauha eletystä elämästä hänen valmistautuessaan kuolemaan.”
*
HALUATKO SINÄ RATKAISUKESKEISEKSI VALMENTAJAKSI?
Valmentamon LCF Life Coach®-koulutus on Suomen suosituin life coach-koulutus. Lue lisää
TÄÄLTÄ.